A ešte na margo politických dravcov, platov či odmien

07.06.2003 Celý región

Som v poslaneckých funkciách od začiatku fungovania mestskej samosprávy, teda od komunálnych volieb v roku 1990. Časy boli zložité a mnohokrát i dramatické. ...
Som v poslaneckých funkciách od začiatku fungovania mestskej samosprávy, teda od komunálnych volieb v roku 1990. Časy boli zložité a mnohokrát i dramatické. Vo funkcii primátora bol ľavicový politik V. Sopko a mal proti sebe väčšinový, opozičný, pravicový mestský parlament. Potom boli časy, keď pravicový primátor J. Kopčák mal v MsZ väčšinovú podporu a menšinovú, ľavicovú opozíciu.

Boli tiež časy, keď medzi pravicou a ľavicou v zastupiteľstve sme vedeli dospieť k určitému dohovoru o koexistencii poslaneckých klubov.
Za to obdobie dochádzalo samo-zrejme k politickým stretom a kolíziám. Ale v podstate vždy to bolo na pôde MsZ, teda tam, kde takéto zápasy patria. Nikdy sa však nerealizovala prax „ čím horšie, tým lepšie. “ Súčasná prešovská štvorkoalícia sa posunula do polohy opozície. To by ešte nebol problém, ale jej praktická politika má deštrukčný charakter. Používa systém „ čo týždeň to kauza. “ Samozrejme proti terajšiemu vedeniu radnice. A toto je i dnes kombináciou pravicovo-ľavicovou. Osobne nemám rád v komunálnej politike rozdeľovanie na pravicu a ľavicu, pretože riešenie problémov môže byť len jedno
- také, ktoré je v prospech občana nášho mesta. Preto ma mrzí, ak sa v našej komunálnej politike používajú zbrane takých kalibrov, ktoré sa tu celých dvanásť minulých rokov nepoužívali. A je priam urážlivé, ak jeden z predstaviteľov štvorkoalície sa vyjadrí o komunálnych politikoch SDĽ, ako o skupine dravcov. Ale ako hovorí známe porekadlo „ kto seje vietor, žne búrku. “ Nepôjde náhodou o dravcov z radov miestnych politikov štvorkoalície? Veď napríklad poslanec J. Hurný /SDKÚ/, mimochodom bývajúci v Kanaši časti V. Šariša a pos-lancuje v prešovskom MsZ, je dnes členom dozornej rady SAD a jeho manželka je v dozornej rade Ústavu pamäti národa. Dnes už bývalý riaditeľ PKO M. Velecký /SDKÚ/ je predsedom dozornej rady Slovenských telekomunikácií, pán Matej /SDKÚ/ je vo vysokej funkcii Fondu národného majetku, a tak ďalej. O príjmoch z týchto funkcií radšej pomlčať. Tak, kto je teda dravec?
(PhDr. Milan Laca - zástupca primátora predseda OV SDĽ)
 

Vyberte región